E-GOV 3.0
Wat?
De hoofddoelstelling van E-GOV 3.0 bestaat in het herontwerpen van de digitale sociale zekerheid, om de digitale systemen, structuren en de dienstverlening die daarmee mogelijk zal zijn, te actualiseren in het licht van de nieuwe maatschappelijke noden en mogelijkheden, en tevens toekomstbestendig te maken. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar een verdergaande of betere digitalisering van bestaande processen, maar wordt ook ingezet op het herdenken, vereenvoudigen en automatiseren van de processen vanuit een gebruikersperspectief.
Om deze hoofddoelstelling te realiseren wordt gewerkt rond de volgende krachtlijnen:
- De gebruiker staat centraal. De dienstverlening moet relevant zijn voor de gebruiker en er moet maximaal aandacht besteed worden aan de uniforme gebruikerservaring ('user experience').
- De gebruiker moet steeds weten welke gegevens de overheid over hem bewaart en hij moet, naast de wettelijke verplichtingen, zelf kunnen beslissen met wie hij welke gegevens deelt.
- De regelgeving en de processen moeten worden vereenvoudigd.
- In onze federale staat moet informatie over de grenzen van de bestuurlijke niveaus en bevoegdheden ter beschikking zijn.
- Om digitale inclusie te realiseren moet de sociaal verzekerde op een eenvoudige en vlotte wijze beroep kunnen doen op de ondersteuning van diverse actoren die, mits zijn toestemming, toegang moeten krijgen tot zijn administratief dossier.
- De informatie moet bij voorkeur in 'nearly real-time' ter beschikking zijn om toe te laten om op basis van actuele gegevens 'first time right'-beslissingen te nemen.
- Het toekennen van sociale rechten moet in de mate van het mogelijke gebeuren op basis van systemen van automatische toekenning.
- Een 'going forward' Enterprise Architectuur moet wordt uitgebouwd.
Het realiseren van de EGOV 3.0 zal een werk van lange adem zijn. De 8 krachtlijnen zullen daarbij de komende jaren dienen als leidraad voor alle projecten die uitgevoerd worden binnen de sociale zekerheid.
E-GOV 3.0 is een project van de RSZ dat werd goedgekeurd voor de periode 2022-2026, in het raam van het Belgische luik van het Europees herstelplan dat de economische gevolgen van de gezondheidscrisis moet beperken.
Wat u moet weten
De USS volgt dit dossier op verschillende niveaus:
- CoördinatieComité USS-RSZ
- Werkgroepen use cases USS-RSZ-SMALS
- Steerco USS
- Overleg patronale organisaties
- Overleg NAR sociale partners
De USS-leden kunnen de evolutie van het project volgen via het USS Forum.
Evolutie
- 28 maart 2023: Advies NAR Nr. 2.358 - naar een toekomstbestendige digitale sociale zekerheid - e-GOV 3.0.